2012. április 8., vasárnap

A kezdetek - A csocsó történelme

Habár manapság igen népszerű a csocsó, kevésbé lehet meghatározni az asztali foci kezdetének és feltalálásának pontos idejét, helyszínét. Épp ezért, most ennek jártunk utána! 


A viktoriánus kori Angliában (1837-1901), amikor bármely eddiginél több játék látott napvilágot, egyszerűen elkerülhetetlenné vált, hogy ne a foci váljon az angolok nemzeti sportjává. A fociőrület 1887 körül kezdődött, melyet társasjáték, valamint asztali foci formájába is átültettek.

Magyarországon nagyon régen, ekkor még kicsi asztallal
Az első játékváltozatok már a XX. század elején, Nagy-Britanniában megjelentek, mivel egyre nagyobb lett az igény arra, hogy egy otthoni közegben is játszható focit hozzanak létre. Így született meg Edwin Lawrence által egy igen kezdetleges asztal 1913-ban. Később, egy sokkal átfogóbb és játszhatóbb asztalt fejlesztett ki a Tottenham Hotspur labdarúgócsapat lelkes támogatója, Harold Searles Thornton 1922. október 14-én, amit egy évvel később szabadalmaztatott. Nagybátyja, Louis P. Thornton vitte ki az Egyesült Államokba Harold ötletét, melyhez 1927-ben szerezte meg a helyi szabadalmi engedélyeket, azonban Amerikában ekkor még nem vált népszerűvé a csocsó. Ellenben ez az asztalváltozat csak kisebb eltéréseket mutat a manapság elterjedt, modern asztalokhoz képest.

Egy másik forrás azt mondja, hogy mivel minden kisebb-nagyobb német falu rendelkezett saját focicsapattal, és egyes jobban szervezett csapatoknak saját klubjuk is volt, ezek a vállalkozó szellemű klubok a meccsek felidézésének céljából készítették el az első csocsóasztalokat.

A spanyol polgárháború ideje alatt Alexandre Campos Ramírez (1919-2007), ismertebb nevén Alexandre de Fisterra egy kórházban látta, ahogy a megsérült, beteg gyerekek nem tudnak focizni, így az asztalitenisz (pingpong) mintájára készített barátja segítségével egy asztalt. Állítólag, ezt a találmányt 1937-ben szabadalmaztatta is, de miközben menekült Franciaországba, egy vihar kellős közepén elvesztette a szabadalmi papírokat.

Barcelona, 1989
Ugyanakkor, egy belga folyóiratban megjelent cikk azt állítja, hogy a francia mérnök, Lucien Rosengart (1880-1976) a Citroen gyár alkalmazottja volt az, akinek a nevéhez fűződik a csocsóasztal megalkotása. Róla az elmúlt években egy cseh asztaltípust is elneveztek.

A második világháború idején, a Németországban állomásozó amerikai katonák a bázisokon megismerkedhettek a csocsóval, melyet később, az ’50-es évek közepén másodszor is próbáltak elterjeszteni a tengertúlon. Végül, Larry Patterson amerikai üzletembernek sikerült meghonosítani az asztali focit Amerikában, 1962-ben.

Csocsózó playboy nyuszik, 1969
Ugyan minden ország a magáénak akarja tudni a csocsó gyökereit, az az általánosan elfogadott tény, hogy Nyugat-Európában találták fel, és innen terjedt el ez a mára sporttá vált játék.

Források:
BowlingbarHírextraAprótuti
Freetime directUSA Table Soccer, Tradgames
Wikipédia: innen és innen


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése