2013. június 20., csütörtök

Csocsóasztalok - A németek asztala, a Leonhart

Ha csocsó, akkor csocsóasztal, hiszen elengedhetetlen eszköze a sportnak.  Most egy itthon kevésbé elterjedt, ám annál inkább kedveltebb asztalt mutatunk be nektek! 










Cég története


1949-ben családi vállalkozásként indult a cég. Kezdetben bútorgyártással foglalkoztak, de mivel a család feje mindig is hajlott az újdonságok felé, ezért érdeklődésük a játékokra terelődött. Rengeteg sportot ültettek át pár négyzetméteres játéktérre, így kezdtek el asztalifoci asztalokat is gyártani. A számítógépek korában azonban ezek a játékok a feledésbe merültek. Ahhoz, hogy újra felkeltsék a játékos kedvűek figyelmét némi változtatásra és megújulásra volt szükség: az asztalok előállítása nem sokat változott, de az alapanyagok jóval masszívabbak lettek. Sikerük a részletekben és az új ötleteikben rejlett; az érme elfogadó rendszert is nekik köszönhetjük.

A '60-as évek végére már megépítették a húszezredik csocsóasztalt is, amelyet mind Németországban értékesítettek.   Ekkor Fiedler (az Apa) úgy gondolta, hogy nyit az amerikai stílus felé és ehhez való sorozatot alakítottak ki, amely sokkal keményebb figurákat és ütközőket jelentett és gyorsabb játékot biztosított, mint a német széria. (Az amerikai stílusú asztalnál keményebbek a figurák és az ütközők is.)

Leonhart itthon


Magyarországon jelenleg két darab Leonhart asztal található közkézen. Mondhatni nem túl elterjedt. A tavalyi ITSF Master Series forduló során a gyártó azzal támogatta a Magyar Csocsó Szövetséget, hogy ingyen elhozott 30 Leonhart asztalt. 

2013 júniusában a játékosok ismét több Leonhart asztallal találkozhatnak Magyarországon, hiszen június 21 - 23. között megrendezésre kerül a Hungarian Leonhart Open ITSF Pro Tour.



Leonhart Pro Sport


Ez az asztalverzió külön a nemzetközi igények figyelembevételével lett kialakítva. Régen a német típusú asztalok igen nehéz rudazattal rendelkeztek. Ezzel a tendenciával először a Tecball ment szembe, amit gyakorlatilag az ITSF kért a német asztalgyártóktól.

Forrás: a Leonhart hivatalos oldala

Sokáig ez volt az 5 elfogadott asztaltípus közül az egyik. A Tecball-t a Leonhart 2011 elején váltotta le. Gyakorlatilag megváltoztatták a színeket és kész is volt a Leonhart Pro Sport!

Csak kisebb módosításokhoz folyamodtak. A Tecballhoz képest változás az átlátszó kapu felsőrész, ami segíti a gól bent létének megállapítását. Az asztal lábszerkezete átgondoltabb kialakítású: szerelhetőségi, szállítási és más kényelmi szempontból is. Nincsenek már a jó régi csörgős alátétek a gumibakokon és  kicserélték a fémkapu belsőrészt, aminek jellegzetessége volt, hogy igen sok gól visszajött.

Labda


A német típusú asztalokhoz nagyon régóta szinte teljesen azonos labdákat használnak. A fehér és könnyű labda a laminált műanyag felületen kiválóan tapad. Talán egyetlen hátránya van, hogy könnyen deformálódik. Egy idő után a kerek labdák tojásokká válnak.

Játék az asztalon


Az asztalon játszani egyszerűen felemelő érzés. Nagyon könnyen lehet rajta precíz, pontos lövéseket kivitelezni. A kezdő játékosok is könnyen meg tudnak rajta tanulni játszani. Nem található rajta rámpa - az asztalfelület és az oldalfal 90 fokban találkozik, ellentétben a Garlando asztalokkal -, így lehet rajta úgynevezett "bank shot-ot" lőni. Ez szinte a német játékosok sajátja. Lényege, hogy nem tisztán egy lyukat céloznak, hanem a falról mondhatni mandinerből próbálnak gólt szerezni. A Leonhart rúdjai valamivel nehezebbek mint a Garlandoé. Ez hozzájárul a precíz találatok kivitelezéséhez és elsőre szokatlan lehet egyes játékosoknak.


Ezenkívül, ami a magyar játékosoknak elsőre furcsa lehet, az a teljesen eltérő kiosztása a csatársori bábuknak. (Amit régebben a Sardinál, mint a hivatalos asztalnál a magyar játékosok már megszokhattak.) Közelebb vannak a középső bábuhoz a szélső bábuk. Ez előny és hátrány is lehet egyben. Hátrány, mivel jobban kell figyelni a lövéseknél, hogy ne legyen túl nagy a mozdulat, ami kapufát eredményez. Előny, mert a szélső bábukkal el lehet érni a kapu előtt a labdát, ami nagyobb lövési repertoárt biztosít. 

A Leonhart elsősorban német asztal, ennek megfelelően főleg a "pinshot" a legelterjedtebb lövés rajta.  Emellett majdhogy nem minden lövés jól kivitelezhető. A hátsó lövéseknél viszont vigyázni kell! Ugyanis, ha nem megfelelő technikát használ az ember, akkor könnyen felpattan a lövés és elakad a rúdban.

És egy kis profi játék az asztalon:





Forrás: http://web.original-leonhart.com/en/hintergrund/herstellung

1 megjegyzés:

  1. Tök jó a cikk.Hagyhattak is volna pár asztalt.Amúgy ha kevés Leonhart asztal van nálunk akkor elég szokatlan lehetett a vesenyzőknek.Ullrichról nem akartok írni?

    VálaszTörlés