2013. február 19., kedd

Útmutató a Magyar Csocsó Ranglista használatához!

A Magyar Csocsó Szövetség a jelenlegi magyar ranglistát 2007 hét elején alkotta meg, abból a célból, hogy játékosokat tudásuk alapján rangsorba állítsa. A jelenlegi pontos működéséről korábbi posztunkban olvashattatok, de arról még sehol sem írtak, hogyan is kéne használni. A különböző versenyek szervezőinek ezzel az írással adunk egy útmutatót, hogy a lehető legjobban tudják, használni a Magyar Csocsó Ranglistát.


2007-es indulása óta az igényeknek megfelelően többször lett módosítva már a ranglista: új besorolási kategóriát hoztak létre, először a nyílt ranglista tartalmazta a vegyes eredményeket és a pontozások is átalakultak időközben. A jelenlegi formáját idén, 2013 elején vette fel.

A visszajelzések alapján a játékosok elégedettek a jelenlegi rendszerrel, és ez nagy örömre ad okot. Ki kell emelni, hogy csak azok között a versenyzők között tekinthető reálisnak, akik rendszeresen járnak versenyekre. Sajnos, ezzel nehéz mit kezdeni, de ez egy másik mise, ez a poszt nem erről akar szólni. 

Következzen egy kis útmutató a versenyszervezőknek ahhoz, hogyan is lehetne jól alkalmazni a ranglistát, mi is volt a megalkotók célja! A leírás csak a páros ranglistával foglalkozik, jelenleg ez tekinthető a legmeghatározóbbnak. Vágjunk bele! 

A versenyek alapvetően 4 nagy csoportra oszthatók: 
  1. Országos versenyek (ITSF versenyek, Magyar bajnokság
  2. Egyszeri szerveződésű versenyek vagy időszakosan megrendezésre kerülő versenyek, melyeknek nincs összetett díjazása (szegedi Pivo-s versenyek, Tornádó Karácsonyi/Húsvéti kupa) 
  3. Rendszeres összetett bajnokságok végső díjazással (Fejér Megyei Bajnokság, Tornádó (Heti-hetes) Bajnokság és egyéb regionális bajnokságok)
  4. Kocsmaversenyek 
Ezen a csoportok nem összetévesztendőek azzal, hogy egy-egy verseny a ranglistán, milyen kategóriába kerül besorolásra. 

1. Az országos versenyeken elsősorban nyílt kategóriák vannak, ahol besorolástól függetlenül bárki indulhat, valamint semi-pro páros, ami egy limitált kategória, és csak a maximum aktuálisan semi-pro besorolású játékosok vehetnek részt rajta. Ezenkívül a nagyobb országosokon szokott lenni rookie és/vagy new besorolású játékosoknak szóló versenykategória. 

2. Az egyszeri szerveződésű versenyek is hasonló kategóriákkal kerülnek megrendezésre, mint az országosok, de általában közel sem szoktak akkora volumenűek lenni. (Ez alól kivételek lehetnek azon versenyek, amelyek „holtidőben” - amikor nincsenek országos versenyek - szerveződnek, lásd legutóbbi szegedi Pivo-s verseny).

Az ilyen versenyeken általában nyílt páros és/vagy semi-pro páros kategóriákat érdemes szervezni. Ha az adott környezetben nem elég erős a játékos bázis, semi-pro páros helyett érdemes rookie párost szervezni. Esetleg itt is lehet alkalmazni a következőekben leírt egyéb limitált kategóriákat.

3. Ahol kiemelkedő fontosságú lehet a ranglista megfelelő használata, azok elsősorban a regionális versenyek. Sok jelenleg is működő bajnokság vagy közösség, saját ranglistát alkotott, mivel az országos ranglista sok esetben irreális a semi-pro/rookie mezőnyben. 

Ezekben a bajnokságokban a legcélravezetőbb indítani egy nyílt páros kategóriát, ahol bárki indulhat. Valamint, a helyi kocsmákkal együttműködve egy amolyan toborzó versenysorozatot, ahol a maximum new besorolású játékosok játszhatnak.

Ha már kialakul a megfelelő játékosbázis, lehet indítani egy limitált, de nem feltétlen teljesen kezdőknek szóló kategóriát. Erre egy lehetőség az, hogy az olyan semi-prok indulhatnak, akik még nem kerültek pro besorolásba az országos ranglistán. Ha ez nem életképes, lejjebb lehet menni egy fokkal, hogy olyan rookie-k játszhatnak, akik még nem volta semi-prok.

FONTOS, hogy azok akik elkezdtek egy sorozatot, azt végig is játszhassák, még ha közben feljebb is lépnek a saját besorolásukból! Tehát, ha egy kezdő versenysorozatot elkezdő játékos időközben , mondjuk rookie lesz az országos ranglistán, ennek ellenére ne essen el a további fordulókon való indulás lehetőségétől. 

4. A kocsmai versenyek nehéz dió: 2 részre lehet bontani. Vannak azok a versenyek, ahol kitalálják, hogy "csináljunk csocsóversenyt", mert az lendíthetne a forgalmon. Ezeknek a versenyeknek a szervezői sok esetben nem is tudják, hogy létezik olyan, hogy Magyar Csocsó Ranglista. Ha ilyen versenyről tudsz, ne habozz, oszd meg velünk, egy emailben vagy a facebook oldalunkon!

A másik csoport, azon versenyek, amelyek kifejezetten játékos toborzó jelleggel indulnak. Ezeknél mindenképpen a legfeljebb new besorolás a jó korlátozás. Ezt az osztályt ugyanis pontosan azzal a céllal hívták életre, hogy azon játékosok, akik felkerültek a ranglistára, mert hallották, hogy lesz egy nagy csocsóverseny és elmentek rá, elválassza azoktól, akik szeretnének kicsit komolyabban foglalkozni a csocsóval.

Jelenleg mivel ez egy friss dolog, nincs olyan, hogy valaki rookie besorolásból esik vissza new-ba. Ez a későbbiekben változni fog, akkor ki lehet egészíteni azzal, hogy olyan new-k, akik még nem voltak rookie-k.

Ami kiemelendő, hogy semmiképp sem szabadna tiltani azon játékosokat az amatőr versenyektől, akik mondjuk csak a vegyes vagy csak a női ranglistán szerepelnek! Persze, ha ezeken mondjuk semi-pro, besorolásúak, akkor az már más kérdés! De például, a csak vegyes páros és női ranglistán szereplő rookie besorolású játékosok tudása általában nem haladja meg a kezdő szintet!

Ha bármilyen hozzáfűznivalód van, esetlegesen nem értesz egyet, akkor írd le kommentben vagy írj a ranglista@csocsosport.hu-ra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése